Car-Pass 2.0 - Wat is er veranderd op 1 Maart 2019?

Car-Pass 2.0 - Wat is er veranderd op 1 Maart 2019?

Extra informatie op de Car-Pass

De “Car-Pass” wet die de fraude met de kilometertellers wil bestrijden, dateerde uit 2004. Hoog tijd om deze aan te passen aan de noden van vandaag. Naast de kilometerhistoriek, bevat de Car-Pass vanaf 1 maart extra informatie . De koper kan zich dus een beter beeld van de auto kunnen vormen. Over welke informatie gaat het?

  1. De euronorm : dit gegeven is immers niet alleen van belang voor de fiscaliteit op het voertuig, maar is ook bepalend voor de toegang tot de lage emissie zones.
  2. De CO2-emissies : heel de autofiscaliteit is hierop gebaseerd.  Ook de testmethode, NEDC of WLTP, zal vermeld worden. Wanneer de twee emissiewaarden bekend zijn, zullen beide op de Car-Pass getoond worden.
  3. Melding keuring na ongeval: voertuigen die een zwaar ongeval hebben gehad, moeten een strenge keuring ondergaan. Sommige van deze voertuigen worden na een gebrekkige herstelling zonder keuring te koop aangeboden. Om dit onmogelijk te maken, zal de koper van de Car-Pass kunnen aflezen, of er op het voertuig nog een keuring na ongeval moet plaatsvinden.

Vanaf 1 januari 2020 zal de Car-Pass ook niet uitgevoerde terugroepacties vermelden. De autoconstructeurs of invoerders zullen deze verplicht aan de vzw moeten meedelen.

Wat verandert er voor de ondernemingen van de autosector?

De nieuwe wet wijzigt ook de manier waarop de ondernemingen hun tellerstanden aan Car-Pass overmaken. Zo is het gebruik van de fax niet meer toegelaten. De oude wetgeving gaf de ondernemingen 5 werkdagen de tijd om hun gegevens aan Car-Pass mee te delen. Wanneer ze een fout maakten bij het registreren van de tellerstand, was het zeer moeilijk om nog verbeteringen te doen, aangezien de auto de werkplaats dan al lang verlaten had. Daarom bepaalt de nieuwe wet dat de gegevens meteen, m.a.w. wanneer het voertuig zich nog in de onderneming bevindt, naar Car-Pass verzonden moeten worden. Dit betekende een aanpassing van de gebruikte software (DMS).

Wanneer een handelaar een occasie te koop aanbiedt is hij verplicht om de informatie, die op de Car-Pass staat, ook in de advertentie en showroom te tonen. Hij kan deze gegevens bij Car-Pass elektronisch opvragen. Alle portaalsites en  eigen bedrijfswebsites moeten hieraan voldoen. Uiteraard blijft het Car-Pass document bij de uiteindelijke verkoop nog steeds verplicht.

Recent nieuws