De eerste auto is in 80% van de gevallen een occasie.

De eerste auto is in 80% van de gevallen een occasie.

Car-Pass gaf Dedicated Resources de opdracht om onderzoek te doen naar de aanschaf van een eerste wagen bij 185 jongeren onder de 35 jaar.

Jongeren zijn er vroeg bij als het over de aanschaf van hun eerste wagen gaat: een op de twee ondervraagden koopt al een eerste auto op 20-jarige leeftijd, en 61% doet dat zonder de hulp van hun ouders. Ze worden dan ook snel geconfronteerd met de vraag: nieuw of tweedehands? Het is uiteraard bij de aankoop van een  tweedehands dat enige voorzichtigheid geboden is.

 

Tachtig percent van de jongeren kiest voor tweedehands. In tweederde van de gevallen is die wagen minstens 4 jaar oud, en bij aanschaf ervan komen een aantal formaliteiten kijken. Het is nodig om aan de verkoper een Car-Pass te vragen, een officieel document die de 'kilometergeschiedenis' van de wagen vermeldt, zodat ze geen slachtoffer worden van een kilometerteller waaraan geprutst is.

 

Aankoopcriteria van jongeren: de prijs maar ook de kilometerstand

 

Hoewel uiteraard de prijs het meest doorslaggevende criterium is bij de aankoop van een eerste wagen (61% ), volgen daarna de algemene staat (48%) en het aantal gereden kilometers (42%). Vandaar het belang om een Car-Pass te eisen bij de verkoper en die grondig te controleren voordat je de aankoop ondertekent. De verkoper is trouwens verplicht om die Car-Pass te leveren. Nog andere aankoopcriteria zijn de leeftijd van het voertuig (26%), het type wagen (16%) en het verbruik (12%).

 

Waar vinden jongeren hun droomwagen? Driekwart gaat op zoek naar een tweedehandswagen op internet. Het is dus belangrijk om te letten op het Car-Pass OK-label, dat bevestigt dat de kilometerstand in de advertentie exact is. Achtendertig procent van de jongeren koopt een tweedehandswagen van een kennis; 26% gaat ervoor naar een garagist. Minder frequente manieren om een wagen te vinden zijn indirecte kennissen (20%), zoekertjes (18%) en gespecialiseerde kranten en magazines (11%).

Recent nieuws