Car-Pass beheert het centrale register met de kilometerstanden van het Belgische wagenpark en heeft dus een goed zicht op de automobiliteit. Van alle voertuigen waarvoor de organisatie in een bepaalde maand een kilometerstand geregistreerd heeft, wordt op basis van vorige tellerstanden het jaarlijks afgelegd aantal kilometers berekend. De cijfers bevestigen dat het autogebruik vorig jaar opnieuw is toegenomen in vergelijking met 2020, maar dat we nog niet op het niveau van voor de Corona-crisis zitten. Het telewerken is daar ongetwijfeld de belangrijkste verklaring voor.
Bij de bestelwagens zijn de verschillen minder groot. Ze legden vorig jaar gemiddeld 19.537 km af, wat een stijging is met 6% tegenover 2020, en slechts 3% minder dan in 2019.
Hoe jonger het voertuig, hoe meer er mee gereden wordt. In hun eerste levensjaar leggen de auto’s 22.000 km af, na 11 jaar is dat nog maar de helft en na 20 jaar nog slechts een derde.
Kijken we naar de krachtbron, dan zijn de chauffeurs van diesel hybride auto’s de veelrijders onder ons. Dat is niet verwonderlijk aangezien, het hier vrij recente voertuigen betreft, die we hoofdzakelijk in bedrijfsvloten terugvinden. Ze legden in 2021 gemiddeld 25.081 km af. Ook elektrische voertuigen wordt intensief gebruikt. Ze reden vorig jaar 18.177 km. Dat is vergelijkbaar met de gewone diesels en de benzine hybrides. De gemiddelde benzinewagen kreeg vorig jaar “slechts” 11.440 km extra op de teller. Ze worden voornamelijk door particulieren ingeschreven, en zijn gemiddeld ook iets ouder, wat het lagere cijfer verklaart.
Tenslotte geven we nog de top 5 van de merken weer:
Het lijkt misschien verrassend dat het klassement wordt aangevoerd door de merken Tesla en DS, maar hun wagenpark is gemiddeld minder dan 3 jaar oud en daarmee beduidend jonger dan dat van Volvo en Mercedes, waarvan de leeftijd gemiddeld respectievelijk meer dan 7 en bijna 9 jaar bedraagt.
Ter gelegenheid van de publicatie van haar jaarverslag, geeft de vzw Car-Pass een overzicht van de fraude met de kilometerteller bij de verkoop van tweedehands voertuigen. In 2021 zijn 1.578 gevallen van tellerfraude aan het licht gekomen. 906 betroffen binnenlandse verkopen (0,13% van het totaal) en in 672 (1,2%) gevallen was er geknoeid bij import van het voertuig naar ons land.
...
Uit de gegevens van de vzw Car-Pass blijkt dat we vorig jaar met zijn allen weer meer met de auto reden. De gemiddelde personenwagen legde 15.384 km af. Dat is 11% meer dan in 2020, maar nog steeds 14% minder dan in het Coronavrije jaar 2019.
...
De occasiemarkt groeit in 2021 met 4,5% in vergelijking met 2019. Leveringsproblemen voor nieuwe wagens en de afwachtende houding van de consument tegenover de nieuwe aandrijfmodi, liggen mee aan de basis van de sterke prestaties.
De sterke vraag zorgt ook voor krapte en prijsstijgingen. Handelaars gaan daarom op zoek naar geschikte auto’s in het buitenland. Daarmee stijgt echter ook het risico op tellerfraude.
...
2020 was een heel bijzonder jaar, maar dankzij de sterke heropleving van de occasiemarkt, bleef het verlies voor de vzw Car-Pass nog zeer beperkt. De vzw slaagde er zelfs in om de strijd tegen de tellerfraude met geïmporteerde voertuigen op te voeren.
...