Heb je nog andere vragen?
Wat is een Car-Pass?
Een Car-Pass is een document dat de kilometer- en onderhoudshistoriek van een voertuig weergeeft. Naast het papieren document is er ook altijd een digitale versie, die je kan oproepen met de QR-code. Hij vermeldt de gekende kilometerstanden en de datum waarop deze standen vastgesteld werden. Je krijgt dus een beeld van het kilometerverleden van de wagen en kan dus beter nagaan of de kilometerstand bij de verkoop waarachtig is. Sinds 1 januari 2024 zijn de ondernemingen van de autosector ook verplicht te melden welke werken ze op het voertuig uitgevoerd hebben. Zo zie je meteen of het voertuig correct onderhouden werd en of er belangrijke onderdelen vervangen werden.
Daarnaast bevat de Car-Pass onder meer nog de volgende vermeldingen:
- het chassisnummer van het voertuig;
- het merk en het model van het voertuig;
- de uitstootnorm (Euro);
- de CO2-emissies;
- of het voertuig nog een keuring na ongeval moet ondergaan;
- of er nog terugroepacties (recalls) op het voertuig uitgevoerd moeten worden;
- de datum waarop het voertuig voor de eerste maal ingeschreven werd (in België);
- een unieke QR-code en identificatienummer van de Car-Pass (die toelaten de echtheid van het document na te gaan en de onderhoudshistoriek op te roepen).
In welke gevallen moet ik als vakman de kilometerstand en de beschrijving van de uitgevoerde werken doorgeven?
Bij elk onderhoud en nazicht, bij elke mechanische, elektrische, elektronische herstelling of koetswerkherstelling en bij elke vervanging en montage van onderdelen, bestanddelen of toebehoren.
Dit betekent concreet dat ook bij de montage van banden, uitlaten, batterijen, radio’s, alarmsystemen en dergelijke de kilometerstand en de beschrijving der werken meegedeeld moeten worden.
Vallen niet onder de wet: carwash en afslepen of wegtakelen van voertuigen zonder dat hierop een herstelling gebeurd is.
Hoe kan ik als vakman de gegevens meedelen aan Car-Pass?
Dit kan op verschillende manieren:
- Via de bedrijfssoftware (DMS) als deze een koppeling met Car-Pass ondersteunt. Je hoeft dan de gegevens maar één keer in te geven. Je vindt een lijst met DMS-systemen op deze pagina.
- Je kan ook de gegevens via de website van Car-Pass ingeven. Dat is uiteraard volledig gratis.
Binnen welke termijn moet ik als vakman de gegevens aan Car-Pass meedelen?
De kilometerstand moet meteen bij de uitvoering van de werken, dus wanneer het voertuig zich nog in de onderneming bevindt, naar Car-Pass verzonden worden.
Wanneer je werkt met een DMS, mag je de beschrijving van de werken meedelen nadat je de factuur hebt opgemaakt. Zo weet je zeker welke werken op het voertuig uitgevoerd werden. Werk je met de website van Car-Pass, dan moet je de beschrijving van de werken samen met de tellerstand ingeven.
Hoe moet ik als vakman de beschrijving van de werken meedelen?
Wanneer je werkt aan een personenwagen of licht bedrijfsvoertuig ben je sinds 1 januari 2024 wettelijk verplicht om niet alleen de tellerstand maar ook de beschrijving van de uitgevoerde werken aan Car-Pass mee te delen. Het belangrijk dat je de uitgevoerde werken correct en volledig aan Car-Pass meedeelt. In de praktijk komt het erop neer dat de hoofdrubrieken/jobs die je vermeldt op de factuur ook meegedeeld worden aan Car-Pass.
Om te vermijden dat de meest uiteenlopende termen gebruikt worden, heeft Car-Pass een lijst met standaardbeschrijvingen opgesteld die je moet gebruiken. De DMS-systemen versturen naast de standaardbeschrijvingen ook de jobs zoals vermeld op de factuur. Op de website vind je een optioneel tekstveld om extra informatie te geven. Dit filmpje toont je hoe dit moet doen.
Wie moet er allemaal gegevens doorgeven?
De wet zegt: elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die gewoonlijk en in het kader van zijn beroepsactiviteit of met het oog op de verwezenlijking van zijn statutair doel voertuigen aankoopt en verkoopt of werken aan voertuigen uitvoert.
Car-Pass bezorgt een gebruikersnaam en toegangscode aan elke onderneming die in de Kruispuntbank van Ondernemingen staat met een van de volgende NACE-codes:
- 45.113 of 47.811 : Detailhandel in auto's en lichte bestelwagens (<= 3,5 ton)
- 45.201 of 95.311 : Algemeen onderhoud en reparatie van auto's en lichte bestelwagens (<= 3,5 ton)
- 45.203 of 95.313 : Reparatie en montage van specifieke auto-onderdelen
- 45.204 of 95.314 : Carrosserieherstelling (inclusief spuiten en verven)
- 45.205 of 95.315 : Bandenservicebedrijven
- 45.209 of 95.319 : Onderhoud en reparatie van motorvoertuigen
- 45.320 of 47.820 : Detailhandel in onderdelen en accessoires van motorvoertuigen