FAQ

Een vraag waar je het antwoord nog niet op gevonden hebt?
Dan helpen deze veelgestelde vragen je misschien wel verder.

Alle vragen

Wat is een Car-Pass?

Een Car-Pass is een document dat de kilometerhistoriek van een voertuig weergeeft. Hij vermeldt de gekende kilometerstanden en de datum waarop deze standen werden vastgesteld. Je krijgt dus een beeld van het “kilometer”verleden van de wagen en kan dus beter nagaan of de stand van de kilometerteller bij de verkoop waarachtig is. Daarnaast bevat het document o.a. nog de volgende vermeldingen: 

  • het chassisnummer van het voertuig;
  • het merk en het model van het voertuig; 
  • de pollutienorm (Euro);
  • de CO2-emissies;
  • of het voertuig nog een keuring na ongeval moet ondergaan;
  • of er nog terugroepacties (recalls) op het voertuig moeten worden uitgevoerd;
  • de datum waarop het voertuig voor de eerste maal is ingeschreven (in België); 
  • unieke QR-code en identificatienummer van de Car-Pass (die toelaten de echtheid van het document na te gaan).

Waar kan ik een Car-Pass aanschaffen?

Wanneer je een auto tweedehands wil verkopen, moet je deze wagen voorrijden voor een tweedehands keuring. Het kilometerattest zal dan automatisch ter plaatse worden aangemaakt en afgeleverd als de auto slaagt voor de keuring. Je kan een afspraak maken voor een tweedehandskeuring op https://www.gocavlaanderen.be/detail-page/keuringscentra .

Je kan ook een Car-Pass aanvragen aan het loket van elk keuringscentrum zonder een technische keuring te laten uitvoeren. Dan is een afspraak niet nodig. Let wel, je moet ook in dat geval met het voertuig naar de keuring komen. Het chassisnummer en de stand van de kilometerteller moeten immers worden opgenomen om een Car-Pass te kunnen aanmaken.

Wanneer heb je een Car-Pass nodig?

Bij elke verkoop van een tweedehands auto of lichte bestelwagen is de verkoper wettelijk verplicht een geldige Car-Pass te bezorgen aan de koper. Het doet er niet toe of de verkoper een particulier is dan wel een professionele handelaar of garage. 

Enige uitzondering op deze regel: is de koper een vakman dan moet er geen Car-Pass worden afgeleverd. 

Dus ook wie een tweedehands verkoopt aan een buitenlandse privé persoon moet deze een Car-Pass overhandigen.

Geen Car-Pass gekregen: wat zijn je rechten?

Een Car-Pass is verplicht! De wet voorziet dat de particuliere koper die geen Car-Pass heeft gekregen, de ontbinding van de koopovereenkomst kan eisen. Wanneer hij zich daartoe tot de rechter wendt, zal deze de ontbinding van de koop bevelen.  De koop zal dus als onbestaande worden beschouwd en de verkoper zal de aankoopsom aan de koper moeten terugbetalen.

Hoeveel kost een Car-Pass?

De prijs van een Car-Pass is vastgelegd op 10,50 EUR, BTW inbegrepen. 

Wanneer er minder dan vier kilometerstanden op het certificaat staan, is de Car-Pass gratis.

Kan ik de echtheid van een Car-Pass nagaan?

De Car-Pass is gedrukt op speciaal papier dat o.a. een hologram bevat en is zo beveiligd tegen namaak of fraude. Twijfel je toch over de echtheid van het document of over de informatie die erop vermeld staat? Scan dan de QR code of vul hier het identificatienummer van jouw Car-Pass in. Je krijgt de gegevens op het scherm te zien die op de Car-Pass gedrukt staan. Komt dit niet overeen of krijg je een foutmelding, dan heb je wellicht te maken met een vervalsing of met een Car-Pass die reeds lang vervallen is.

Moet een ander verkoopsdocument worden opgemaakt bij de verkoop van een tweedehands wagen?

Vanaf 1 november 2019 is het KB van 5 april 2019 van kracht. Dit legt bijkomende voorwaarden op aan de verkoopovereenkomst.

Het is de verkoper die moet instaan voor de opmaak van dit document, tenzij het gaat om de verkoop van een tweedehands wagen door een particulier aan een professioneel (bvb. bij de aankoop van een nieuwe wagen). In dit laatste geval is het de professioneel die het document moet opmaken. 

Het document moet in tweevoud worden opgemaakt en elke partij moet er een exemplaar van krijgen. Wanneer het een verkoop van een tweedehands wagen tussen particulieren betreft, bestaat er geen wettelijke verplichting om een zo’n document op te maken. Het is wel aan te raden dit toch te doen om latere discussies te vermijden.

Hoelang blijft een Car-Pass geldig?

De wetgeving voorziet dat bij de verkoop van een tweedehands wagen een Car-Pass van recente datum moet worden afgeleverd. In de praktijk wil dit zeggen dat de Car-Pass niet ouder mag zijn dan twee maanden.

Van waar komen de gegevens die op een Car-Pass staan?

Wanneer een vakman, bv. een garage, bandencentrale of de autokeuring, werken uitvoert aan jouw voertuig, zal hij de stand van de kilometerteller opnemen. Die moet hij samen met de datum der werken en het chassisnummer van het voertuig doorgegeven aan de vzw Car-Pass. Deze gegevens zal je trouwens ook terugvinden op de factuur of op het keuringsbewijs. 

Wanneer een auto of lichte bestelwagen voor het eerst in België wordt ingeschreven, ontvangt Car-Pass van de FOD Mobiliteit en vervoer een aantal basisgegevens van het voertuig zoals het chassisnummer, merk en model, datum van eerste inschrijving (in België), pollutienorm, CO2-emissies en brandstof.

Auto experten zijn wettelijk verplicht om voertuigen die een zwaar ongeval gehad hebben, te melden aan Car-Pass. Deze melding gebeurt via INFORMEX. Met een dergelijk voertuig mag je niet meer de baan op, voordat het een specifieke Keuring na Ongeval heeft doorstaan. Autofabrikanten en invoerders zijn verplicht om aan te geven of er nog terugroepacties moeten worden uitgevoerd wanneer de Car-Pass wordt afgeleverd. Een schematisch overzicht van de gegevensstromen vind je hier.

Kunnen de kilometerstanden die in de centrale databank zijn opgeslagen, voor andere doeleinden worden gebruikt?

De gegevens die in de centrale databank van de vzw Car-Pass zijn opgeslagen, mogen enkel worden gebruikt voor de aflevering van kilometerattesten, de zgn. Car-Pass. Daarom is onder meer voorzien dat elke Car-Pass afzonderlijk dient te worden aangevraagd en dat bij de aanvraag het chassisnummer van het voertuig en de stand van de kilometerteller op dat ogenblik moeten worden doorgegeven.

Het is dus uitgesloten dat de kilometerstanden die in de centrale databank zijn opgeslagen voor enig commercieel oogmerk zouden worden aangeleverd aan derden.

Hoe weet ik welke gegevens aan de vzw Car-Pass worden meegedeeld?

Wanneer een vakman werken uitvoert aan je auto of lichte bestelwagen en daarvoor een factuur of enig ander document (bvb. in het kader van de waarborg) opstelt, is hij verplicht hierop de stand van de kilometerteller op het ogenblik van de uitvoering van de werken en het chassisnummer van het voertuig te vermelden.

Het zijn deze gegevens die hij ook aan de vzw Car-Pass meedeelt

De instellingen voor technische keuring  doen opname van de stand van de kilometerteller bij elke keuring. Deze stand die je terugvindt op het keuringsbewijs, wordt aan de centrale databank doorgegeven.

Door welke rechtsregels wordt de Car-Pass geregeld?

De wet van 11 juni 2004 tot beteugeling van bedrog met de kilometerstand van voertuigen (B.S. 05/07/2004) , aangepast door de wet van 28 november 2018 tot wijziging van de wet van 11 juni 2004 tot de beteugeling van bedrog met de kilometerstand van voertuigen (B.S. 06/12/2018). De naam van de wet luidt sindsdien: "Wet betreffende de informatieverstrekking bij de verkoop van tweedehandsvoertuigen".

Hij werd verder uitgevoerd door de volgende besluiten:

  • koninklijk besluit van 30 september 2004 betreffende de inwerkingtreding van de wet van 11 juni 2004 tot beteugeling van bedrog met de kilometerstand van voertuigen en betreffende de documenten opgemaakt door een vakman naar aanleiding van werken aan een voertuig (B.S. 18/10/2004);
  • ministerieel besluit van 3 november 2004 tot aanstelling van de ambtenaren die belast zijn met de opsporing en de vaststelling van de inbreuken op de wet van 11 juni 2004 tot beteugeling van bedrog met de kilometerstand van voertuigen (B.S. 19/11/2004);
  • koninklijk besluit van 21 februari 2005 betreffende de erkenning van en de controle op de vereniging die is belast met registratie van de kilometerstand van voertuigen (B.S. 14/03/2005);
  • koninklijk besluit van 17 september 2005 betreffende de minnelijke schikking bij inbreuken op de wet van 11 juni 2004 tot beteugeling van bedrog met de kilometerstand van voertuigen (B.S. 03/10/2005);
  • ministerieel besluit van 19 september 2005 houdende aanstelling van de ambtenaren die ermee belast zijn de daders van inbreuken op de wet van 11 juni 2004 tot beteugeling van bedrog met de kilometerstand van voertuigen, de minnelijke schikking bedoeld in artikel 11 voor te stellen (B.S. 03/10/2005);
  • koninklijk besluit van 4 mei 2006 tot erkenning van de vereniging belast met de registratie van de kilometerstand van voertuigen (B.S. 19/05/2006);
  • koninklijk besluit van 1 juli 2006 tot regeling van de financiering van de vereniging belast met de registratie van de kilometerstand van voertuigen (B.S. 24/07/2006);
  • koninklijk besluit van 26 augustus 2006 tot regeling van de medewerking aan de vereniging belast met de registratie van de kilometerstand van voertuigen (B.S. 30/08/2006, Ed. 2);
  • koninklijk besluit van 30 januari 2019 tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 juli 2006 tot regeling van de financiering van de vereniging belast met de registratie van de kilometerstand van voertuigen (B.S. 05/02/2019);
  • koninklijk besluit van 30 januari 2019 tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 juli 2006 tot regeling van de financiering van de vereniging belast met de registratie van de kilometerstand van voertuigen (B.S. 05/02/2019).

Welke informatie over Car-Pass moet ik in de advertentie van een tweedehands vermelden?

Wanneer je als professionele handelaar een occasie te koop aanbiedt, ben je verplicht om de informatie, die op de Car- Pass staat, ook in de advertentie en showroom te tonen. Je zal deze gegevens op de website van Car-Pass kunnen opvragen, samen met een unieke link naar een webpagina met de bewuste gegevens. Deze link zal je in je online advertentie moeten kopiëren. Je kan de voertuighistoriek ook afdrukken, voor klanten die naar de showroom komen. Hoe je dit moet doen toont dit filmpje.

In welke gevallen moeten de professionelen de kilometerstand doorgeven?

Bij elke onderhoudsbeurt en nazicht, bij elke mechanische, elektrische, elektronische herstelling of koetswerkherstelling en bij elke vervanging en montage van onderdelen, bestanddelen of toebehoren.

Dit betekent concreet dat ook bij de montage van banden, uitlaten, batterijen, radio’s, alarmsystemen enz. de kilometerstanden meegedeeld moeten worden.

Vallen niet onder de wet : car-wash en afslepen of wegtakelen van voertuigen zonder dat hierop een herstelling is gebeurd.

Hoe moeten de gegevens meegedeeld worden aan Car-Pass?

Dit kan gebeuren op verschillende manieren :

  • Via de bedrijfssoftware (DMS) als deze een koppeling met Car-Pass ondersteunt. U hoeft dan de gegevens slechts één keer in te geven. U vindt een lijst met DMS-systemen op deze pagina.
  • U kan ook de gegevens via de website van Car-Pass kunnen ingeven. Dat is uiteraard volledig gratis.

Binnen welke termijn moet een vakman de gegevens aan Car-Pass meedelen?

De gegevens moeten meteen bij de uitvoering van de werken, m.a.w. wanneer het voertuig zich nog in de onderneming bevindt, naar Car-Pass verzonden worden. 

Wie moet er allemaal gegevens doorgeven?

De wet zegt : elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die gewoonlijk en in het kader van zijn beroepsactiviteit of met het oog op de verwezenlijking van zijn statutair doel voertuigen aankoopt en verkoopt of werken aan voertuigen uitvoert.

Car-Pass zal elke onderneming een gebruikersnaam en toegangscode bezorgen die in de kruispuntbank der ondernemingen vermeld staat met één van de volgende NACE codes :

  • 45113   Detailhandel in auto's en lichte bestelwagens (<3,5 ton)
  • 45201   Onderhoud en reparatie van auto's en lichte bestelwagens
  • 45203   het gewone onderhoud van auto's : wassen, anti-roest behandeling, olie verversen
  • 45204   Carrosserieherstelling
  • 45205   Bandenservicebedrijven
  • 45209   Onderhoud en reparatie van motorvoertuigen. Installatie van onderdelen en accessoires, inclusief de ombouw- en uitbouwwerkzaamheden.
  • 45320   Detailhandel in onderdelen en accessoires van motorvoertuigen

 

Welke sancties riskeer ik als ik de wettelijke verplichtingen niet naleef ?

De wet van 11 juni 2004 is zeer duidelijk. De professionals moet telkens ze werken uitvoeren aan een voertuig, de juiste kilometerstand van dat voertuig aan Car-Pass bezorgen, op de manier die Car-Pass voorschrijft. Wie geen gegevens, of onvolledige of foutieve gegevens doorstuurt, is dus strafbaar. 

De Economische Inspectie is bevoegd voor het toezicht op de naleving van deze wetgeving. Het hele jaar door worden er regelmatig controles uitgevoerd. De Economische Inspectie kan op elk moment bij de vzw Car-Pass een lijst opvragen van de ondernemingen die hun verplichtingen niet nakomen en controles uitvoeren bij die ondernemingen.

De wet voorziet, afhankelijk van de inbreuk, in transacties van 50 tot 7500 euro, geldboetes tot 3000 euro en gevangenisstraffen van een maand tot een jaar.

Hoe kan men de naleving van de wet controleren?

Car-Pass heeft toegang tot de KruispuntBank van de Ondernemingen (KBO) en kent dus alle ondernemingen uit de autosector. Het is dus eenvoudig om te controleren wie geen, abnormaal weinig of foutieve gegevens doorstuurt. Car-Pass zal eerst de betrokken professionals hierop attent maken. Op eenvoudig verzoek geven wij de namen van de onderneming die in overtreding zijn door aan de Economische Inspectie. Zij die koppig weigeren het spel correct te spelen, zullen door de ambtenaren van Economische Zaken geverbaliseerd worden en kunnen bestraft worden door de correctionele rechtbank.

Wat gebeurt er met wagens die uit het buitenland worden ingevoerd?

Bij een importauto zal de datum van eerste inschrijving in België ofwel niet ingevuld zijn op de Car-Pass, ofwel recenter zijn dan de datum van eerste ingebruikname. Daarnaast staat er onderaan op de Car-Pass de volgende vermelding: “Dit voertuig werd tweedehands ingevoerd uit het buitenland". Car-Pass vzw ontvangt geen kilometerstanden die dateren uit de periode dat het voertuig niet in België was ingeschreven. Op deze regel zijn 2 uitzonderingen:

  1. Auto’s geïmporteerd uit Nederland. Car-Pass vraagt bij RDW, de dienst die de Nederlandse centrale databank met tellerstanden beheert, de kilometerhistoriek op en toont die op het Car-Pass document.
  2. De meeste autoconstructeurs beschikken over een centrale databank met kilometerstanden die door hun merkdealers in binnen- en buitenland worden geregistreerd. Vanaf 1 januari 2020 zijn fabrikanten en invoerders verplicht om de kilometerstanden uit hun databank, aan Car-Pass mee te delen, wanneer een voertuig van hun merk(en) in België wordt geïmporteerd.

In de praktijk kan het zeker voorkomen dat Car-Pass geen tellerstanden uit het buitenland ontvangt. De eerste kilometerstand die wij dan in onze databank opslaan is deze die door de autokeuring genoteerd wordt bij de importcontrole van het voertuig. Jammer genoeg deinzen sommige fraudeurs er niet voor terug om de teller terug te draaien voordat ze met de auto naar de keuring gaan. Wees dus extra voorzichtig als je een geïmporteerde tweedehands koopt.

Van welke voertuigen moet de kilometerstand aan Car-Pass gemeld worden?

Van alle personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen (tot 3,5 ton). Kortom van alle voertuigen waar men met een gewoon rijbewijs B mag rijden. Dus ook van minibussen en mobilhomes. Uitzondering zijn voertuigen die nog nooit in België werden (voor)ingeschreven, zoals bv. voertuigen met buitenlandse nummerplaat.

Anderzijds moeten er geen kilometerstanden meegedeeld worden van motorfietsen, vrachtwagens, autobussen en landbouwvoertuigen.

Wat gebeurt er als de kilometerteller moet vervangen worden?

Dit is een herstelling die apart in het systeem moet vermeld worden. Het volstaat om bv. op de webapplicatie om het betreffende vakje aan te vinken.

Wat gebeurt er met wagens die een teller hebben met 5 digits?

Deze zullen apart behandeld worden door Car-Pass. Op het kilometerattest zal dit duidelijk vermeld worden. U hoeft dus zelf geen 1 of 2 aan de kilometerstand toe te voegen. Geef steeds de afgebeelde waarde door.

Wat gebeurt er als ik (onvrijwillig) een fout heb ingevoerd?

Telkens als u gegevens naar Car-Pass hebt verstuurd, zal u een ontvangstbericht terugkrijgen. Hierop zullen ook foutmeldingen verschijnen. Elke fout zal een uniek foutnummer krijgen. Als u dat nummer ingeeft, kan u de fout rechtzetten op dezelfde manier als u de originele gegevens hebt ingevoerd. 

Opgelet: u kan een fout slechts één maal elektronisch verbeteren. Maakt u opnieuw een fout, dan moet u een standaard correctieformulier invullen en ondertekend terugsturen naar Car-Pass.

In geval van werken in onderaanneming, wie moet dan de gegevens meedelen?

Alle professionelen zijn verplicht om de tellerstanden mee te delen wanneer ze werken uitvoeren aan een voertuig. Wanneer bepaalde werken door een onderneming worden uitbesteed aan één of meerdere onderaannemers, dan moeten zowel de opdrachtgever als de onderaannemer(s) de tellerstand meedelen aan de vzw Car-Pass. Vb. Garage X stuurt het voertuig voor een koetswerkherstelling naar Carrosserie Y. Garage X en Carrosserie Y moeten allebei de tellerstand melden aan Car-Pass.

Wanneer een zelfstandige vakman (in bijberoep) echter werken uitvoert in de werkplaats van een onderneming, dan is alleen deze onderneming (waar het voertuig in de werkplaats staat) verplicht om de gegevens aan Car-Pass mee te delen. vb. Zelfstandige A gaat tijdens de maand november winterbanden monteren in de werkplaats van bandencentrale B. Alleen bandencentrale B moet de tellerstand melden aan Car-Pass.

In alle andere gevallen moeten zelfstandigen (in bijberoep) de tellerstand aan Car-Pass melden. Bv. Zelfstandige C gaat banden monteren in de werkplaats van koerierbedrijf D. Zelfstandige C moet de tellerstand melden aan Car-Pass.

Moet ik ook de gegevens aan Car-Pass melden als ik kleine werken uitvoer op een voertuig?

U moet de kilometerstand altijd aan Car-Pass melden, tenzij de klant een privé-persoon is (niet BTW-plichtig) en het totaal bedrag van de werken niet meer bedraagt dan 125 euro, BTW inbegrepen.

Is de klant wel BTW-plichtig dan speelt het bedrag van de werken geen rol. U moet dan steeds de kilometerstand aan Car-Pass meedelen.

Moet ik bij het beletteren of "wrappen" van voertuigen de kilometerstand aan Car-Pass meedelen?

Volgens de FOD Economie moet de tellerstand steeds aan Car-Pass worden meegedeeld, behalve wanneer het belettering betreft. 

Met belettering wordt bedoeld het plakken van stickers die hoofdzakelijk letters of cijfers bevatten en die de aanblik of oorspronkelijke kleur van het voertuig niet geheel veranderen, bijvoorbeeld: contactgegevens van de onderneming of naam van het bedrijf, website, klein logo, … en dit zonder film of achtergrondsticker op de carrosserie of een deel ervan. Dit type belettering kan worden uitgevoerd zonder geavanceerde technische kennis; bestaat uit het aanbrengen van de informatie van het bedrijf op het voertuig. Maar heeft niet tot doel het uiterlijk of de kleur van het voertuig in het algemeen te veranderen. Bedoeling van het bedrijf is eerder om zich te identificeren voor reclamedoeleinden en zich bekend te maken. Dit soort sticker kan zelfs op het internet worden besteld en door een persoon worden gelijmd.

Elke activiteit van het aanbrengen van stickers bestaande uit meer dan deze basiselementen, is dus car-wrapping en valt onder de wettelijke verplichting om de kilometerstand aan Car-Pass te melden.

De activiteit “car-wrapping” stemt overeen met het aanbrengen van zelfklevende films of vinyl op het voertuig, die de grondkleur van de carrosserie of de ruiten aanzienlijk veranderen. Ze kunnen het hele voertuig beslaan of een belangrijk deel ervan. Dit soort werk vereist een zekere knowhow en een meer geavanceerde techniek. De "car wrapping" of "covering auto" is een techniek die wordt gebruikt in de carrosserie voor de gedeeltelijke dekking (halfbedekking) of integraal (totale bekleding) van een voertuig. Mat, metaalachtig, glanzend of parelmoer, het bezorgt je een uniek voertuig. Deze films worden overigens doorgaans aangebracht op meerdere delen van de carrosserie en vereisen vaak dat het voertuig wordt geopend voor een goede afwerking. Deze werken veranderen de algemene aanblik van het voertuig en/of zijn oorspronkelijke kleur geheel of gedeeltelijk.

Car-Pass

Wat is een Car-Pass?

Een Car-Pass is een document dat de kilometerhistoriek van een voertuig weergeeft. Hij vermeldt de gekende kilometerstanden en de datum waarop deze standen werden vastgesteld. Je krijgt dus een beeld van het “kilometer”verleden van de wagen en kan dus beter nagaan of de stand van de kilometerteller bij de verkoop waarachtig is. Daarnaast bevat het document o.a. nog de volgende vermeldingen: 

  • het chassisnummer van het voertuig;
  • het merk en het model van het voertuig; 
  • de pollutienorm (Euro);
  • de CO2-emissies;
  • of het voertuig nog een keuring na ongeval moet ondergaan;
  • of er nog terugroepacties (recalls) op het voertuig moeten worden uitgevoerd;
  • de datum waarop het voertuig voor de eerste maal is ingeschreven (in België); 
  • unieke QR-code en identificatienummer van de Car-Pass (die toelaten de echtheid van het document na te gaan).

Wanneer heb je een Car-Pass nodig?

Bij elke verkoop van een tweedehands auto of lichte bestelwagen is de verkoper wettelijk verplicht een geldige Car-Pass te bezorgen aan de koper. Het doet er niet toe of de verkoper een particulier is dan wel een professionele handelaar of garage. 

Enige uitzondering op deze regel: is de koper een vakman dan moet er geen Car-Pass worden afgeleverd. 

Dus ook wie een tweedehands verkoopt aan een buitenlandse privé persoon moet deze een Car-Pass overhandigen.

Geen Car-Pass gekregen: wat zijn je rechten?

Een Car-Pass is verplicht! De wet voorziet dat de particuliere koper die geen Car-Pass heeft gekregen, de ontbinding van de koopovereenkomst kan eisen. Wanneer hij zich daartoe tot de rechter wendt, zal deze de ontbinding van de koop bevelen.  De koop zal dus als onbestaande worden beschouwd en de verkoper zal de aankoopsom aan de koper moeten terugbetalen.

Kan ik de echtheid van een Car-Pass nagaan?

De Car-Pass is gedrukt op speciaal papier dat o.a. een hologram bevat en is zo beveiligd tegen namaak of fraude. Twijfel je toch over de echtheid van het document of over de informatie die erop vermeld staat? Scan dan de QR code of vul hier het identificatienummer van jouw Car-Pass in. Je krijgt de gegevens op het scherm te zien die op de Car-Pass gedrukt staan. Komt dit niet overeen of krijg je een foutmelding, dan heb je wellicht te maken met een vervalsing of met een Car-Pass die reeds lang vervallen is.

Van waar komen de gegevens die op een Car-Pass staan?

Wanneer een vakman, bv. een garage, bandencentrale of de autokeuring, werken uitvoert aan jouw voertuig, zal hij de stand van de kilometerteller opnemen. Die moet hij samen met de datum der werken en het chassisnummer van het voertuig doorgegeven aan de vzw Car-Pass. Deze gegevens zal je trouwens ook terugvinden op de factuur of op het keuringsbewijs. 

Wanneer een auto of lichte bestelwagen voor het eerst in België wordt ingeschreven, ontvangt Car-Pass van de FOD Mobiliteit en vervoer een aantal basisgegevens van het voertuig zoals het chassisnummer, merk en model, datum van eerste inschrijving (in België), pollutienorm, CO2-emissies en brandstof.

Auto experten zijn wettelijk verplicht om voertuigen die een zwaar ongeval gehad hebben, te melden aan Car-Pass. Deze melding gebeurt via INFORMEX. Met een dergelijk voertuig mag je niet meer de baan op, voordat het een specifieke Keuring na Ongeval heeft doorstaan. Autofabrikanten en invoerders zijn verplicht om aan te geven of er nog terugroepacties moeten worden uitgevoerd wanneer de Car-Pass wordt afgeleverd. Een schematisch overzicht van de gegevensstromen vind je hier.

Kunnen de kilometerstanden die in de centrale databank zijn opgeslagen, voor andere doeleinden worden gebruikt?

De gegevens die in de centrale databank van de vzw Car-Pass zijn opgeslagen, mogen enkel worden gebruikt voor de aflevering van kilometerattesten, de zgn. Car-Pass. Daarom is onder meer voorzien dat elke Car-Pass afzonderlijk dient te worden aangevraagd en dat bij de aanvraag het chassisnummer van het voertuig en de stand van de kilometerteller op dat ogenblik moeten worden doorgegeven.

Het is dus uitgesloten dat de kilometerstanden die in de centrale databank zijn opgeslagen voor enig commercieel oogmerk zouden worden aangeleverd aan derden.

Door welke rechtsregels wordt de Car-Pass geregeld?

De wet van 11 juni 2004 tot beteugeling van bedrog met de kilometerstand van voertuigen (B.S. 05/07/2004) , aangepast door de wet van 28 november 2018 tot wijziging van de wet van 11 juni 2004 tot de beteugeling van bedrog met de kilometerstand van voertuigen (B.S. 06/12/2018). De naam van de wet luidt sindsdien: "Wet betreffende de informatieverstrekking bij de verkoop van tweedehandsvoertuigen".

Hij werd verder uitgevoerd door de volgende besluiten:

  • koninklijk besluit van 30 september 2004 betreffende de inwerkingtreding van de wet van 11 juni 2004 tot beteugeling van bedrog met de kilometerstand van voertuigen en betreffende de documenten opgemaakt door een vakman naar aanleiding van werken aan een voertuig (B.S. 18/10/2004);
  • ministerieel besluit van 3 november 2004 tot aanstelling van de ambtenaren die belast zijn met de opsporing en de vaststelling van de inbreuken op de wet van 11 juni 2004 tot beteugeling van bedrog met de kilometerstand van voertuigen (B.S. 19/11/2004);
  • koninklijk besluit van 21 februari 2005 betreffende de erkenning van en de controle op de vereniging die is belast met registratie van de kilometerstand van voertuigen (B.S. 14/03/2005);
  • koninklijk besluit van 17 september 2005 betreffende de minnelijke schikking bij inbreuken op de wet van 11 juni 2004 tot beteugeling van bedrog met de kilometerstand van voertuigen (B.S. 03/10/2005);
  • ministerieel besluit van 19 september 2005 houdende aanstelling van de ambtenaren die ermee belast zijn de daders van inbreuken op de wet van 11 juni 2004 tot beteugeling van bedrog met de kilometerstand van voertuigen, de minnelijke schikking bedoeld in artikel 11 voor te stellen (B.S. 03/10/2005);
  • koninklijk besluit van 4 mei 2006 tot erkenning van de vereniging belast met de registratie van de kilometerstand van voertuigen (B.S. 19/05/2006);
  • koninklijk besluit van 1 juli 2006 tot regeling van de financiering van de vereniging belast met de registratie van de kilometerstand van voertuigen (B.S. 24/07/2006);
  • koninklijk besluit van 26 augustus 2006 tot regeling van de medewerking aan de vereniging belast met de registratie van de kilometerstand van voertuigen (B.S. 30/08/2006, Ed. 2);
  • koninklijk besluit van 30 januari 2019 tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 juli 2006 tot regeling van de financiering van de vereniging belast met de registratie van de kilometerstand van voertuigen (B.S. 05/02/2019);
  • koninklijk besluit van 30 januari 2019 tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 juli 2006 tot regeling van de financiering van de vereniging belast met de registratie van de kilometerstand van voertuigen (B.S. 05/02/2019).

Kopen

Wat is een Car-Pass?

Een Car-Pass is een document dat de kilometerhistoriek van een voertuig weergeeft. Hij vermeldt de gekende kilometerstanden en de datum waarop deze standen werden vastgesteld. Je krijgt dus een beeld van het “kilometer”verleden van de wagen en kan dus beter nagaan of de stand van de kilometerteller bij de verkoop waarachtig is. Daarnaast bevat het document o.a. nog de volgende vermeldingen: 

  • het chassisnummer van het voertuig;
  • het merk en het model van het voertuig; 
  • de pollutienorm (Euro);
  • de CO2-emissies;
  • of het voertuig nog een keuring na ongeval moet ondergaan;
  • of er nog terugroepacties (recalls) op het voertuig moeten worden uitgevoerd;
  • de datum waarop het voertuig voor de eerste maal is ingeschreven (in België); 
  • unieke QR-code en identificatienummer van de Car-Pass (die toelaten de echtheid van het document na te gaan).

Waar kan ik een Car-Pass aanschaffen?

Wanneer je een auto tweedehands wil verkopen, moet je deze wagen voorrijden voor een tweedehands keuring. Het kilometerattest zal dan automatisch ter plaatse worden aangemaakt en afgeleverd als de auto slaagt voor de keuring. Je kan een afspraak maken voor een tweedehandskeuring op https://www.gocavlaanderen.be/detail-page/keuringscentra .

Je kan ook een Car-Pass aanvragen aan het loket van elk keuringscentrum zonder een technische keuring te laten uitvoeren. Dan is een afspraak niet nodig. Let wel, je moet ook in dat geval met het voertuig naar de keuring komen. Het chassisnummer en de stand van de kilometerteller moeten immers worden opgenomen om een Car-Pass te kunnen aanmaken.

Wanneer heb je een Car-Pass nodig?

Bij elke verkoop van een tweedehands auto of lichte bestelwagen is de verkoper wettelijk verplicht een geldige Car-Pass te bezorgen aan de koper. Het doet er niet toe of de verkoper een particulier is dan wel een professionele handelaar of garage. 

Enige uitzondering op deze regel: is de koper een vakman dan moet er geen Car-Pass worden afgeleverd. 

Dus ook wie een tweedehands verkoopt aan een buitenlandse privé persoon moet deze een Car-Pass overhandigen.

Geen Car-Pass gekregen: wat zijn je rechten?

Een Car-Pass is verplicht! De wet voorziet dat de particuliere koper die geen Car-Pass heeft gekregen, de ontbinding van de koopovereenkomst kan eisen. Wanneer hij zich daartoe tot de rechter wendt, zal deze de ontbinding van de koop bevelen.  De koop zal dus als onbestaande worden beschouwd en de verkoper zal de aankoopsom aan de koper moeten terugbetalen.

Kan ik de echtheid van een Car-Pass nagaan?

De Car-Pass is gedrukt op speciaal papier dat o.a. een hologram bevat en is zo beveiligd tegen namaak of fraude. Twijfel je toch over de echtheid van het document of over de informatie die erop vermeld staat? Scan dan de QR code of vul hier het identificatienummer van jouw Car-Pass in. Je krijgt de gegevens op het scherm te zien die op de Car-Pass gedrukt staan. Komt dit niet overeen of krijg je een foutmelding, dan heb je wellicht te maken met een vervalsing of met een Car-Pass die reeds lang vervallen is.

Moet een ander verkoopsdocument worden opgemaakt bij de verkoop van een tweedehands wagen?

Vanaf 1 november 2019 is het KB van 5 april 2019 van kracht. Dit legt bijkomende voorwaarden op aan de verkoopovereenkomst.

Het is de verkoper die moet instaan voor de opmaak van dit document, tenzij het gaat om de verkoop van een tweedehands wagen door een particulier aan een professioneel (bvb. bij de aankoop van een nieuwe wagen). In dit laatste geval is het de professioneel die het document moet opmaken. 

Het document moet in tweevoud worden opgemaakt en elke partij moet er een exemplaar van krijgen. Wanneer het een verkoop van een tweedehands wagen tussen particulieren betreft, bestaat er geen wettelijke verplichting om een zo’n document op te maken. Het is wel aan te raden dit toch te doen om latere discussies te vermijden.

Hoelang blijft een Car-Pass geldig?

De wetgeving voorziet dat bij de verkoop van een tweedehands wagen een Car-Pass van recente datum moet worden afgeleverd. In de praktijk wil dit zeggen dat de Car-Pass niet ouder mag zijn dan twee maanden.

Wat gebeurt er met wagens die uit het buitenland worden ingevoerd?

Bij een importauto zal de datum van eerste inschrijving in België ofwel niet ingevuld zijn op de Car-Pass, ofwel recenter zijn dan de datum van eerste ingebruikname. Daarnaast staat er onderaan op de Car-Pass de volgende vermelding: “Dit voertuig werd tweedehands ingevoerd uit het buitenland". Car-Pass vzw ontvangt geen kilometerstanden die dateren uit de periode dat het voertuig niet in België was ingeschreven. Op deze regel zijn 2 uitzonderingen:

  1. Auto’s geïmporteerd uit Nederland. Car-Pass vraagt bij RDW, de dienst die de Nederlandse centrale databank met tellerstanden beheert, de kilometerhistoriek op en toont die op het Car-Pass document.
  2. De meeste autoconstructeurs beschikken over een centrale databank met kilometerstanden die door hun merkdealers in binnen- en buitenland worden geregistreerd. Vanaf 1 januari 2020 zijn fabrikanten en invoerders verplicht om de kilometerstanden uit hun databank, aan Car-Pass mee te delen, wanneer een voertuig van hun merk(en) in België wordt geïmporteerd.

In de praktijk kan het zeker voorkomen dat Car-Pass geen tellerstanden uit het buitenland ontvangt. De eerste kilometerstand die wij dan in onze databank opslaan is deze die door de autokeuring genoteerd wordt bij de importcontrole van het voertuig. Jammer genoeg deinzen sommige fraudeurs er niet voor terug om de teller terug te draaien voordat ze met de auto naar de keuring gaan. Wees dus extra voorzichtig als je een geïmporteerde tweedehands koopt.

Verkopen

Wat is een Car-Pass?

Een Car-Pass is een document dat de kilometerhistoriek van een voertuig weergeeft. Hij vermeldt de gekende kilometerstanden en de datum waarop deze standen werden vastgesteld. Je krijgt dus een beeld van het “kilometer”verleden van de wagen en kan dus beter nagaan of de stand van de kilometerteller bij de verkoop waarachtig is. Daarnaast bevat het document o.a. nog de volgende vermeldingen: 

  • het chassisnummer van het voertuig;
  • het merk en het model van het voertuig; 
  • de pollutienorm (Euro);
  • de CO2-emissies;
  • of het voertuig nog een keuring na ongeval moet ondergaan;
  • of er nog terugroepacties (recalls) op het voertuig moeten worden uitgevoerd;
  • de datum waarop het voertuig voor de eerste maal is ingeschreven (in België); 
  • unieke QR-code en identificatienummer van de Car-Pass (die toelaten de echtheid van het document na te gaan).

Waar kan ik een Car-Pass aanschaffen?

Wanneer je een auto tweedehands wil verkopen, moet je deze wagen voorrijden voor een tweedehands keuring. Het kilometerattest zal dan automatisch ter plaatse worden aangemaakt en afgeleverd als de auto slaagt voor de keuring. Je kan een afspraak maken voor een tweedehandskeuring op https://www.gocavlaanderen.be/detail-page/keuringscentra .

Je kan ook een Car-Pass aanvragen aan het loket van elk keuringscentrum zonder een technische keuring te laten uitvoeren. Dan is een afspraak niet nodig. Let wel, je moet ook in dat geval met het voertuig naar de keuring komen. Het chassisnummer en de stand van de kilometerteller moeten immers worden opgenomen om een Car-Pass te kunnen aanmaken.

Wanneer heb je een Car-Pass nodig?

Bij elke verkoop van een tweedehands auto of lichte bestelwagen is de verkoper wettelijk verplicht een geldige Car-Pass te bezorgen aan de koper. Het doet er niet toe of de verkoper een particulier is dan wel een professionele handelaar of garage. 

Enige uitzondering op deze regel: is de koper een vakman dan moet er geen Car-Pass worden afgeleverd. 

Dus ook wie een tweedehands verkoopt aan een buitenlandse privé persoon moet deze een Car-Pass overhandigen.

Geen Car-Pass gekregen: wat zijn je rechten?

Een Car-Pass is verplicht! De wet voorziet dat de particuliere koper die geen Car-Pass heeft gekregen, de ontbinding van de koopovereenkomst kan eisen. Wanneer hij zich daartoe tot de rechter wendt, zal deze de ontbinding van de koop bevelen.  De koop zal dus als onbestaande worden beschouwd en de verkoper zal de aankoopsom aan de koper moeten terugbetalen.

Hoeveel kost een Car-Pass?

De prijs van een Car-Pass is vastgelegd op 10,50 EUR, BTW inbegrepen. 

Wanneer er minder dan vier kilometerstanden op het certificaat staan, is de Car-Pass gratis.

Kan ik de echtheid van een Car-Pass nagaan?

De Car-Pass is gedrukt op speciaal papier dat o.a. een hologram bevat en is zo beveiligd tegen namaak of fraude. Twijfel je toch over de echtheid van het document of over de informatie die erop vermeld staat? Scan dan de QR code of vul hier het identificatienummer van jouw Car-Pass in. Je krijgt de gegevens op het scherm te zien die op de Car-Pass gedrukt staan. Komt dit niet overeen of krijg je een foutmelding, dan heb je wellicht te maken met een vervalsing of met een Car-Pass die reeds lang vervallen is.

Hoelang blijft een Car-Pass geldig?

De wetgeving voorziet dat bij de verkoop van een tweedehands wagen een Car-Pass van recente datum moet worden afgeleverd. In de praktijk wil dit zeggen dat de Car-Pass niet ouder mag zijn dan twee maanden.

Welke informatie over Car-Pass moet ik in de advertentie van een tweedehands vermelden?

Wanneer je als professionele handelaar een occasie te koop aanbiedt, ben je verplicht om de informatie, die op de Car- Pass staat, ook in de advertentie en showroom te tonen. Je zal deze gegevens op de website van Car-Pass kunnen opvragen, samen met een unieke link naar een webpagina met de bewuste gegevens. Deze link zal je in je online advertentie moeten kopiëren. Je kan de voertuighistoriek ook afdrukken, voor klanten die naar de showroom komen. Hoe je dit moet doen toont dit filmpje.

Professionelen

Wat is een Car-Pass?

Een Car-Pass is een document dat de kilometerhistoriek van een voertuig weergeeft. Hij vermeldt de gekende kilometerstanden en de datum waarop deze standen werden vastgesteld. Je krijgt dus een beeld van het “kilometer”verleden van de wagen en kan dus beter nagaan of de stand van de kilometerteller bij de verkoop waarachtig is. Daarnaast bevat het document o.a. nog de volgende vermeldingen: 

  • het chassisnummer van het voertuig;
  • het merk en het model van het voertuig; 
  • de pollutienorm (Euro);
  • de CO2-emissies;
  • of het voertuig nog een keuring na ongeval moet ondergaan;
  • of er nog terugroepacties (recalls) op het voertuig moeten worden uitgevoerd;
  • de datum waarop het voertuig voor de eerste maal is ingeschreven (in België); 
  • unieke QR-code en identificatienummer van de Car-Pass (die toelaten de echtheid van het document na te gaan).

Waar kan ik een Car-Pass aanschaffen?

Wanneer je een auto tweedehands wil verkopen, moet je deze wagen voorrijden voor een tweedehands keuring. Het kilometerattest zal dan automatisch ter plaatse worden aangemaakt en afgeleverd als de auto slaagt voor de keuring. Je kan een afspraak maken voor een tweedehandskeuring op https://www.gocavlaanderen.be/detail-page/keuringscentra .

Je kan ook een Car-Pass aanvragen aan het loket van elk keuringscentrum zonder een technische keuring te laten uitvoeren. Dan is een afspraak niet nodig. Let wel, je moet ook in dat geval met het voertuig naar de keuring komen. Het chassisnummer en de stand van de kilometerteller moeten immers worden opgenomen om een Car-Pass te kunnen aanmaken.

Wanneer heb je een Car-Pass nodig?

Bij elke verkoop van een tweedehands auto of lichte bestelwagen is de verkoper wettelijk verplicht een geldige Car-Pass te bezorgen aan de koper. Het doet er niet toe of de verkoper een particulier is dan wel een professionele handelaar of garage. 

Enige uitzondering op deze regel: is de koper een vakman dan moet er geen Car-Pass worden afgeleverd. 

Dus ook wie een tweedehands verkoopt aan een buitenlandse privé persoon moet deze een Car-Pass overhandigen.

Geen Car-Pass gekregen: wat zijn je rechten?

Een Car-Pass is verplicht! De wet voorziet dat de particuliere koper die geen Car-Pass heeft gekregen, de ontbinding van de koopovereenkomst kan eisen. Wanneer hij zich daartoe tot de rechter wendt, zal deze de ontbinding van de koop bevelen.  De koop zal dus als onbestaande worden beschouwd en de verkoper zal de aankoopsom aan de koper moeten terugbetalen.

Hoeveel kost een Car-Pass?

De prijs van een Car-Pass is vastgelegd op 10,50 EUR, BTW inbegrepen. 

Wanneer er minder dan vier kilometerstanden op het certificaat staan, is de Car-Pass gratis.

Door welke rechtsregels wordt de Car-Pass geregeld?

De wet van 11 juni 2004 tot beteugeling van bedrog met de kilometerstand van voertuigen (B.S. 05/07/2004) , aangepast door de wet van 28 november 2018 tot wijziging van de wet van 11 juni 2004 tot de beteugeling van bedrog met de kilometerstand van voertuigen (B.S. 06/12/2018). De naam van de wet luidt sindsdien: "Wet betreffende de informatieverstrekking bij de verkoop van tweedehandsvoertuigen".

Hij werd verder uitgevoerd door de volgende besluiten:

  • koninklijk besluit van 30 september 2004 betreffende de inwerkingtreding van de wet van 11 juni 2004 tot beteugeling van bedrog met de kilometerstand van voertuigen en betreffende de documenten opgemaakt door een vakman naar aanleiding van werken aan een voertuig (B.S. 18/10/2004);
  • ministerieel besluit van 3 november 2004 tot aanstelling van de ambtenaren die belast zijn met de opsporing en de vaststelling van de inbreuken op de wet van 11 juni 2004 tot beteugeling van bedrog met de kilometerstand van voertuigen (B.S. 19/11/2004);
  • koninklijk besluit van 21 februari 2005 betreffende de erkenning van en de controle op de vereniging die is belast met registratie van de kilometerstand van voertuigen (B.S. 14/03/2005);
  • koninklijk besluit van 17 september 2005 betreffende de minnelijke schikking bij inbreuken op de wet van 11 juni 2004 tot beteugeling van bedrog met de kilometerstand van voertuigen (B.S. 03/10/2005);
  • ministerieel besluit van 19 september 2005 houdende aanstelling van de ambtenaren die ermee belast zijn de daders van inbreuken op de wet van 11 juni 2004 tot beteugeling van bedrog met de kilometerstand van voertuigen, de minnelijke schikking bedoeld in artikel 11 voor te stellen (B.S. 03/10/2005);
  • koninklijk besluit van 4 mei 2006 tot erkenning van de vereniging belast met de registratie van de kilometerstand van voertuigen (B.S. 19/05/2006);
  • koninklijk besluit van 1 juli 2006 tot regeling van de financiering van de vereniging belast met de registratie van de kilometerstand van voertuigen (B.S. 24/07/2006);
  • koninklijk besluit van 26 augustus 2006 tot regeling van de medewerking aan de vereniging belast met de registratie van de kilometerstand van voertuigen (B.S. 30/08/2006, Ed. 2);
  • koninklijk besluit van 30 januari 2019 tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 juli 2006 tot regeling van de financiering van de vereniging belast met de registratie van de kilometerstand van voertuigen (B.S. 05/02/2019);
  • koninklijk besluit van 30 januari 2019 tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 juli 2006 tot regeling van de financiering van de vereniging belast met de registratie van de kilometerstand van voertuigen (B.S. 05/02/2019).

Welke informatie over Car-Pass moet ik in de advertentie van een tweedehands vermelden?

Wanneer je als professionele handelaar een occasie te koop aanbiedt, ben je verplicht om de informatie, die op de Car- Pass staat, ook in de advertentie en showroom te tonen. Je zal deze gegevens op de website van Car-Pass kunnen opvragen, samen met een unieke link naar een webpagina met de bewuste gegevens. Deze link zal je in je online advertentie moeten kopiëren. Je kan de voertuighistoriek ook afdrukken, voor klanten die naar de showroom komen. Hoe je dit moet doen toont dit filmpje.

In welke gevallen moeten de professionelen de kilometerstand doorgeven?

Bij elke onderhoudsbeurt en nazicht, bij elke mechanische, elektrische, elektronische herstelling of koetswerkherstelling en bij elke vervanging en montage van onderdelen, bestanddelen of toebehoren.

Dit betekent concreet dat ook bij de montage van banden, uitlaten, batterijen, radio’s, alarmsystemen enz. de kilometerstanden meegedeeld moeten worden.

Vallen niet onder de wet : car-wash en afslepen of wegtakelen van voertuigen zonder dat hierop een herstelling is gebeurd.

Hoe moeten de gegevens meegedeeld worden aan Car-Pass?

Dit kan gebeuren op verschillende manieren :

  • Via de bedrijfssoftware (DMS) als deze een koppeling met Car-Pass ondersteunt. U hoeft dan de gegevens slechts één keer in te geven. U vindt een lijst met DMS-systemen op deze pagina.
  • U kan ook de gegevens via de website van Car-Pass kunnen ingeven. Dat is uiteraard volledig gratis.

Binnen welke termijn moet een vakman de gegevens aan Car-Pass meedelen?

De gegevens moeten meteen bij de uitvoering van de werken, m.a.w. wanneer het voertuig zich nog in de onderneming bevindt, naar Car-Pass verzonden worden. 

Wie moet er allemaal gegevens doorgeven?

De wet zegt : elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die gewoonlijk en in het kader van zijn beroepsactiviteit of met het oog op de verwezenlijking van zijn statutair doel voertuigen aankoopt en verkoopt of werken aan voertuigen uitvoert.

Car-Pass zal elke onderneming een gebruikersnaam en toegangscode bezorgen die in de kruispuntbank der ondernemingen vermeld staat met één van de volgende NACE codes :

  • 45113   Detailhandel in auto's en lichte bestelwagens (<3,5 ton)
  • 45201   Onderhoud en reparatie van auto's en lichte bestelwagens
  • 45203   het gewone onderhoud van auto's : wassen, anti-roest behandeling, olie verversen
  • 45204   Carrosserieherstelling
  • 45205   Bandenservicebedrijven
  • 45209   Onderhoud en reparatie van motorvoertuigen. Installatie van onderdelen en accessoires, inclusief de ombouw- en uitbouwwerkzaamheden.
  • 45320   Detailhandel in onderdelen en accessoires van motorvoertuigen

 

Welke sancties riskeer ik als ik de wettelijke verplichtingen niet naleef ?

De wet van 11 juni 2004 is zeer duidelijk. De professionals moet telkens ze werken uitvoeren aan een voertuig, de juiste kilometerstand van dat voertuig aan Car-Pass bezorgen, op de manier die Car-Pass voorschrijft. Wie geen gegevens, of onvolledige of foutieve gegevens doorstuurt, is dus strafbaar. 

De Economische Inspectie is bevoegd voor het toezicht op de naleving van deze wetgeving. Het hele jaar door worden er regelmatig controles uitgevoerd. De Economische Inspectie kan op elk moment bij de vzw Car-Pass een lijst opvragen van de ondernemingen die hun verplichtingen niet nakomen en controles uitvoeren bij die ondernemingen.

De wet voorziet, afhankelijk van de inbreuk, in transacties van 50 tot 7500 euro, geldboetes tot 3000 euro en gevangenisstraffen van een maand tot een jaar.

Hoe kan men de naleving van de wet controleren?

Car-Pass heeft toegang tot de KruispuntBank van de Ondernemingen (KBO) en kent dus alle ondernemingen uit de autosector. Het is dus eenvoudig om te controleren wie geen, abnormaal weinig of foutieve gegevens doorstuurt. Car-Pass zal eerst de betrokken professionals hierop attent maken. Op eenvoudig verzoek geven wij de namen van de onderneming die in overtreding zijn door aan de Economische Inspectie. Zij die koppig weigeren het spel correct te spelen, zullen door de ambtenaren van Economische Zaken geverbaliseerd worden en kunnen bestraft worden door de correctionele rechtbank.

Wat gebeurt er met wagens die uit het buitenland worden ingevoerd?

Bij een importauto zal de datum van eerste inschrijving in België ofwel niet ingevuld zijn op de Car-Pass, ofwel recenter zijn dan de datum van eerste ingebruikname. Daarnaast staat er onderaan op de Car-Pass de volgende vermelding: “Dit voertuig werd tweedehands ingevoerd uit het buitenland". Car-Pass vzw ontvangt geen kilometerstanden die dateren uit de periode dat het voertuig niet in België was ingeschreven. Op deze regel zijn 2 uitzonderingen:

  1. Auto’s geïmporteerd uit Nederland. Car-Pass vraagt bij RDW, de dienst die de Nederlandse centrale databank met tellerstanden beheert, de kilometerhistoriek op en toont die op het Car-Pass document.
  2. De meeste autoconstructeurs beschikken over een centrale databank met kilometerstanden die door hun merkdealers in binnen- en buitenland worden geregistreerd. Vanaf 1 januari 2020 zijn fabrikanten en invoerders verplicht om de kilometerstanden uit hun databank, aan Car-Pass mee te delen, wanneer een voertuig van hun merk(en) in België wordt geïmporteerd.

In de praktijk kan het zeker voorkomen dat Car-Pass geen tellerstanden uit het buitenland ontvangt. De eerste kilometerstand die wij dan in onze databank opslaan is deze die door de autokeuring genoteerd wordt bij de importcontrole van het voertuig. Jammer genoeg deinzen sommige fraudeurs er niet voor terug om de teller terug te draaien voordat ze met de auto naar de keuring gaan. Wees dus extra voorzichtig als je een geïmporteerde tweedehands koopt.

Van welke voertuigen moet de kilometerstand aan Car-Pass gemeld worden?

Van alle personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen (tot 3,5 ton). Kortom van alle voertuigen waar men met een gewoon rijbewijs B mag rijden. Dus ook van minibussen en mobilhomes. Uitzondering zijn voertuigen die nog nooit in België werden (voor)ingeschreven, zoals bv. voertuigen met buitenlandse nummerplaat.

Anderzijds moeten er geen kilometerstanden meegedeeld worden van motorfietsen, vrachtwagens, autobussen en landbouwvoertuigen.

Wat gebeurt er als de kilometerteller moet vervangen worden?

Dit is een herstelling die apart in het systeem moet vermeld worden. Het volstaat om bv. op de webapplicatie om het betreffende vakje aan te vinken.

Wat gebeurt er met wagens die een teller hebben met 5 digits?

Deze zullen apart behandeld worden door Car-Pass. Op het kilometerattest zal dit duidelijk vermeld worden. U hoeft dus zelf geen 1 of 2 aan de kilometerstand toe te voegen. Geef steeds de afgebeelde waarde door.

Wat gebeurt er als ik (onvrijwillig) een fout heb ingevoerd?

Telkens als u gegevens naar Car-Pass hebt verstuurd, zal u een ontvangstbericht terugkrijgen. Hierop zullen ook foutmeldingen verschijnen. Elke fout zal een uniek foutnummer krijgen. Als u dat nummer ingeeft, kan u de fout rechtzetten op dezelfde manier als u de originele gegevens hebt ingevoerd. 

Opgelet: u kan een fout slechts één maal elektronisch verbeteren. Maakt u opnieuw een fout, dan moet u een standaard correctieformulier invullen en ondertekend terugsturen naar Car-Pass.

In geval van werken in onderaanneming, wie moet dan de gegevens meedelen?

Alle professionelen zijn verplicht om de tellerstanden mee te delen wanneer ze werken uitvoeren aan een voertuig. Wanneer bepaalde werken door een onderneming worden uitbesteed aan één of meerdere onderaannemers, dan moeten zowel de opdrachtgever als de onderaannemer(s) de tellerstand meedelen aan de vzw Car-Pass. Vb. Garage X stuurt het voertuig voor een koetswerkherstelling naar Carrosserie Y. Garage X en Carrosserie Y moeten allebei de tellerstand melden aan Car-Pass.

Wanneer een zelfstandige vakman (in bijberoep) echter werken uitvoert in de werkplaats van een onderneming, dan is alleen deze onderneming (waar het voertuig in de werkplaats staat) verplicht om de gegevens aan Car-Pass mee te delen. vb. Zelfstandige A gaat tijdens de maand november winterbanden monteren in de werkplaats van bandencentrale B. Alleen bandencentrale B moet de tellerstand melden aan Car-Pass.

In alle andere gevallen moeten zelfstandigen (in bijberoep) de tellerstand aan Car-Pass melden. Bv. Zelfstandige C gaat banden monteren in de werkplaats van koerierbedrijf D. Zelfstandige C moet de tellerstand melden aan Car-Pass.

Moet ik ook de gegevens aan Car-Pass melden als ik kleine werken uitvoer op een voertuig?

U moet de kilometerstand altijd aan Car-Pass melden, tenzij de klant een privé-persoon is (niet BTW-plichtig) en het totaal bedrag van de werken niet meer bedraagt dan 125 euro, BTW inbegrepen.

Is de klant wel BTW-plichtig dan speelt het bedrag van de werken geen rol. U moet dan steeds de kilometerstand aan Car-Pass meedelen.

Moet ik bij het beletteren of "wrappen" van voertuigen de kilometerstand aan Car-Pass meedelen?

Volgens de FOD Economie moet de tellerstand steeds aan Car-Pass worden meegedeeld, behalve wanneer het belettering betreft. 

Met belettering wordt bedoeld het plakken van stickers die hoofdzakelijk letters of cijfers bevatten en die de aanblik of oorspronkelijke kleur van het voertuig niet geheel veranderen, bijvoorbeeld: contactgegevens van de onderneming of naam van het bedrijf, website, klein logo, … en dit zonder film of achtergrondsticker op de carrosserie of een deel ervan. Dit type belettering kan worden uitgevoerd zonder geavanceerde technische kennis; bestaat uit het aanbrengen van de informatie van het bedrijf op het voertuig. Maar heeft niet tot doel het uiterlijk of de kleur van het voertuig in het algemeen te veranderen. Bedoeling van het bedrijf is eerder om zich te identificeren voor reclamedoeleinden en zich bekend te maken. Dit soort sticker kan zelfs op het internet worden besteld en door een persoon worden gelijmd.

Elke activiteit van het aanbrengen van stickers bestaande uit meer dan deze basiselementen, is dus car-wrapping en valt onder de wettelijke verplichting om de kilometerstand aan Car-Pass te melden.

De activiteit “car-wrapping” stemt overeen met het aanbrengen van zelfklevende films of vinyl op het voertuig, die de grondkleur van de carrosserie of de ruiten aanzienlijk veranderen. Ze kunnen het hele voertuig beslaan of een belangrijk deel ervan. Dit soort werk vereist een zekere knowhow en een meer geavanceerde techniek. De "car wrapping" of "covering auto" is een techniek die wordt gebruikt in de carrosserie voor de gedeeltelijke dekking (halfbedekking) of integraal (totale bekleding) van een voertuig. Mat, metaalachtig, glanzend of parelmoer, het bezorgt je een uniek voertuig. Deze films worden overigens doorgaans aangebracht op meerdere delen van de carrosserie en vereisen vaak dat het voertuig wordt geopend voor een goede afwerking. Deze werken veranderen de algemene aanblik van het voertuig en/of zijn oorspronkelijke kleur geheel of gedeeltelijk.