Eerstehands info over je tweedehands auto
Een Car-Pass is een wettelijk verplicht document dat de verkoper aan de koper moet overhandigen bij verkoop van een tweedehandsauto of -bestelwagen. Het geeft de kilometerhistoriek van het verkochte voertuig weer. Als koper krijg je dus een transparant beeld van het kilometerverleden van de wagen. Op die manier kan je dus controleren of de stand van de kilometerteller bij de verkoop klopt.
Sinds 2024 moeten garages ook aangeven welke werken ze op het voertuig hebben uitgevoerd. Daarmee zal de Car-Pass evolueren tot een digitaal serviceboekje dat een overzicht geeft van het onderhoud en de uitgevoerde herstellingen. Je kan dus nagaan of het voertuig regelmatig en tijdig werd onderhouden en of er belangrijke en dure onderdelen vervangen werden. Deze informatie bepaalt uiteraard mee de waarde van het voertuig. De onderhoudshistoriek kan je aflezen door de QR-code op het Car-Pass-document te scannen.
Daarnaast bevat het document nog de volgende belangrijke vermeldingen:
- het chassisnummer van het voertuig;
- het merk en het model van het voertuig;
- de uitstootnorm (Euro-norm);
- de CO2-emissies;
- of het voertuig nog een keuring na ongeval moet ondergaan;
- of er nog terugroepacties (recalls) op het voertuig uitgevoerd moeten worden;
- de datum waarop het voertuig voor de eerste maal is ingeschreven (in België);
- de datum tot wanneer de Car-Pass geldig is (tot twee maanden na uitgifte)
Hoeveel kost een Car-Pass?
Een Car-Pass kost 10,80 euro, btw inbegrepen. Wanneer er minder dan vier kilometerstanden op het document staan, is het gratis. Deze prijs is vastgelegd bij Koninklijk Besluit.
Waar kan ik een Car-Pass aanschaffen?
Wanneer je een auto tweedehands wilt verkopen, moet je deze wagen voorrijden voor een tweedehandskeuring. Het kilometerattest wordt dan automatisch ter plaatse aangemaakt en afgeleverd als de auto slaagt voor de keuring. Je kan een afspraak maken voor een tweedehandskeuring op gocavlaanderen.
Je kan ook een Car-Pass aanvragen aan het loket van elk keuringscentrum zonder een technische keuring te laten uitvoeren. Dan is een afspraak niet nodig. Let wel, je moet ook in dat geval met het voertuig naar de keuring komen. Het chassisnummer en de stand van de kilometerteller moeten immers opgenomen worden om een Car-Pass te kunnen aanmaken.
Beschermd tegen namaak of vervalsing
De Car-Pass is gedrukt op speciaal papier dat onder meer een hologram bevat en is zo beveiligd tegen namaak of fraude. Twijfel je toch over de echtheid van het document of over de informatie die erop vermeld staat? Scan dan de QR-code of vul hier het identificatienummer van jouw Car-Pass in. Je krijgt op het scherm de gegevens te zien die op de originele Car-Pass gedrukt staan. Komt dit niet overeen of krijg je een foutmelding, dan heb je wellicht te maken met een vervalsing of met een Car-Pass die al lang vervallen is.
Welke verplichtingen legt de Car-Pass-wetgeving op?
- Garages, koetswerkherstellers, wegenwachters, bandencentrales: alle professionelen van de autosector zijn wettelijk verplicht om de kilometerstanden en de beschrijving van de werken aan Car-Pass door te geven van elke auto of bestelwagen waaraan zij werken. Ook wanneer een auto of bestelwagen naar de technische controle gaat, delen de keuringscentra de tellerstand mee aan Car-Pass.
- Iedereen die een tweedehandsauto verkoopt – professional of particulier – moet een Car-Pass voorleggen aan de koper, tenzij de koper een autohandelaar of garage is.
- Terugdraaien of het verhinderen van het registreren van de kilometerstand is strafbaar.
Overzicht van het wettelijk kader
- De wet van 11 juni 2004 betreffende de informatieverstrekking bij de verkoop van tweedehandsvoertuigen.
- Het Koninklijk Besluit van 4 mei 2006 tot erkenning van de vereniging belast met de registratie van de kilometerstand van voertuigen.
- Het Koninklijk Besluit van 1 juli 2006 tot regeling van de financiering van de vereniging belast met de registratie van de kilometerstand van voertuigen.
- Het Koninklijk Besluit van 26 augustus 2006 tot regeling van de medewerking aan de vereniging belast met de registratie van de kilometerstand van voertuigen.