Het Europees Parlement pleit voor technische voorschriften om te vermijden dat de teller van nieuwe voertuigen makkelijk kan teruggedraaid worden. Daarnaast benadrukt het EP dat de Europese Commissie binnen het jaar een wetgevend kader moet uitwerken om alle lidstaten te verplichten een centraal registratiesysteem van kilometerstanden op te richten en de gegevens onderling uit te wisselen. Het rapport roept op om zich te inspireren op de bestaande systemen in België (Car-Pass) en Nederland die hun efficiëntie hebben bewezen.
Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker laat weten dat consumenten die een tweedehandswagen willen kopen nog beter geïnformeerd en beschermd zullen worden. Dat kan door een uitbreiding van de Car-Pass en door de betere handhaving ervan.
...
Ter gelegenheid van de publicatie van haar jaarverslag, geeft de vzw Car-Pass een overzicht van de fraude met de kilometerteller bij de verkoop van tweedehands voertuigen. In 2021 zijn 1.578 gevallen van tellerfraude aan het licht gekomen. 906 betroffen binnenlandse verkopen (0,13% van het totaal) en in 672 (1,2%) gevallen was er geknoeid bij import van het voertuig naar ons land.
...
Uit de gegevens van de vzw Car-Pass blijkt dat we vorig jaar met zijn allen weer meer met de auto reden. De gemiddelde personenwagen legde 15.384 km af. Dat is 11% meer dan in 2020, maar nog steeds 14% minder dan in het Coronavrije jaar 2019.
...
De occasiemarkt groeit in 2021 met 4,5% in vergelijking met 2019. Leveringsproblemen voor nieuwe wagens en de afwachtende houding van de consument tegenover de nieuwe aandrijfmodi, liggen mee aan de basis van de sterke prestaties.
De sterke vraag zorgt ook voor krapte en prijsstijgingen. Handelaars gaan daarom op zoek naar geschikte auto’s in het buitenland. Daarmee stijgt echter ook het risico op tellerfraude.
...