Vind je de occasie van je dromen niet in eigen land, dan loont het soms de moeite om in het buitenland te zoeken. Het is dan wel belangrijk dat je de volgende aspecten in de gaten houdt.
Geen Car-Pass in het buitenland
In de eerste plaats bestaat er geen Car-Pass in de buurlanden. Je zal dus zelf moeten nagaan of de kilometerstand wel klopt aan de hand van onderhoudsfacturen of andere documenten. Check natuurlijk of deze documenten wel betrouwbaar zijn.
Opgepast voor tellerfraude.
Welke documenten heb je nodig?
De verkoper moet je een factuur bezorgen, het inschrijvingsbewijs en bij voorkeur ook het Europees gelijkvormigheidsattest (COC of certificate of conformity). Dat laatste is niet in alle landen verplicht en daarom niet altijd beschikbaar. Je kan het document in dat geval opvragen bij de Belgische invoerder van het merk.
Btw betalen of niet?
Koop je een occasiewagen in het buitenland, dan betaal je ter plaatse de prijs inclusief btw. Het btw-tarief van het land van de verkoper is dan van toepassing. Deze regels gelden alleen voor de verkoop van een professionele verkoper aan een particulier. Koop je van een particulier, dan is er in principe geen btw verschuldigd.
Hoe breng je de auto naar België?
Je kan een beroep doen op een transporteur of de auto op een aanhangwagen laden. Als je met de auto (veilig) kan rijden, is het handiger om hem met transitplaten over de weg naar België te brengen (vergeet hierbij zeker de verzekering niet).
Hoe kan je de auto in België inschrijven?
Je moet eerst de douaneformaliteiten vervullen via de onlineapplicatie e705 op de website van de FOD Financiën.
Daarna moet je de auto naar de technische controle brengen. Maak online een afspraak voor een tweedehandskeuring. Is de auto goedgekeurd, dan ontvang je een Car-Pass en een document ‘aanvraag tot inschrijving’. Bezorg dit aan je verzekeraar die de auto kan inschrijven bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV).
Meer nuttige tips om je auto in Europa te kopen, vind je hier.